sobota 7. října 2017

Vikiho občasník - Olmutz 1813


Nejprve je třeba pohlídat sestřičku, protože mamka běží první závod od jejího narození. V cílové bráně Memoriálu M. Pětroše v Hošťálkovicích předáváme zadýchané mamce kočárek s napapaným, spinkajícím miminkem, skáčeme do auta a táhneme na Olmutz.

Po příjezdu jdeme kouknout na Horní i Dolní náměstí, krásné kašny, Unesco sloup Nejsvětější Trojice a orloj. Celou Olomouc a široké okolí si prohlížíme ze Svatomořické věže, odkud vidíme, že dole se již začínají šikovat Francouští, Rakouští a Pruští vojáci. Spolu s nimi pochodujeme do Korunní pevnůstky. Prohlížíme si ležení vojáků a poté nastává vrchol akce, bojová ukázka. Letos je motivem obléhání Hamburku, kde v roce 1813 Napoleonův, mimochodem nikdy neporažený, maršál Davout dokázal rok odolávat velké přesile spojenců. Ukázku máme jako na dlani. Sluchové bubínky málem praskají v ohlušujících ranách z děl. Ve skutečném boji, kdy bylo děl a vojáků mnohonásobně více to muselo být peklo.

Po ukázce navštěvujeme nádherně zrekonstruovanou historickou budovu "Pevnost poznání". Ve čtyřech podlažích je tu řada zajímavých interaktivních expozic, něco podobného jako Svět techniky ve Vítkovicích.

Večer přichází další masáž ušních bubínků Ramstein revival. V rytmu tvrdého německého rocku paříme nejen my a další návštěvníci, ale také vojáci různých armád.

Skvělou akci zakončujeme shlédnutím jezdců na koních s ohni a zbraněmi v pořadu nazvaném  Kavalerie v plamenech.