neděle 30. října 2022

novinky konValinky - Liptovský hrad, Tatry

 Ve čtrvrtek nás směr Tatry veze Toyota Rav 4 , kterou máme k dispozici na víkend s plnou (výhra z  bahnoběhu). Cestou zastavujeme nedaleko Ružomberoku ve vesničce Kalameny a v nádherném počasí se vydáváme na zříceninu Liptovského hradu, odkud jsou fantastické výhledy do všech stran. Hned u auta je "louže" s termálními prameny a tak šup do ní. Za tmy přijíždíme na Žiarskou chatu, kde se setkáváme se skupinou Viki a uvítací večírek může začít.

Ráno jede po dvou těžkých dnech rozbitá skupina Viki relaxovat na Oravici, čerstvá skupina Vali jde do hory. Mamka s tetou Majdou jdou směr Smutné sedlo, já s taťkou strejdou Rudou a Bertíkem směr Žiarské sedlo. Naše tempo je velmi pomalé, protože je cestou mnoho příležitostí k hraní - potůčky, šutry, skalky. S mamkama se ( po tom co přelezli Nohavicu a Plačlivé ) potkáváme v Žiarském sedle. S Bertíkem máme radost jako malí z ostrůvků sněhu. Mamky se vydávají směr Baraniec, my na Plačlivé. 2125 m n.m. je můj nový výškový rekord. Výhledy a počasí jsou pohádkové. Z Plačlivého začíná nejakčnější stezka co jsem kdy absolvovala. Nejdeme přesně po značce, ale pořád lezeme v šutru přímo po skalnatém hřebeni. Ještě že to nevidí mamka 🙈. Ze Smutného sedla klesáme zpět k chatě.

Sobota je opět jako malovaná. Skupina Viki směr Ostrý Roháč, my hracím tempem směr Baníkov, mamka s tetou jako předvoj. První "hernička" je po pár stech metrech u Šarafiového vodopádu. Cestou je jich ještě několik a jakmile zapichujeme cepín na Príslopu je jasné, že Baníkov dnes z časových důvodů nestihneme. Každopádně k včerejšímu výškovému rekordu přidávám dalších 17m. Na Príslopu potkáváme vracející se mamky, které mají za úkol, nás pohlídat, abychom se z naší kamenné herničky nezřítili do údolí, zatímco taťkové si na moment odbíhají na Baníkov. Cestou dolů vytahuje strejda dva monstertrucky, které s Bertíkem pouštím po cestičkách a šutrech. Sestup to sice dosti zpomaluje, ale na druhou stranu je to bez remcání a pohybový aparát taťků je ušetřen od těžkého břemene za krkem.

Neděle prohlíka Medvědí štoly s veselým průvodcem a jízda hrůzy domů. 

FOTOGALERIE