neděle 1. listopadu 2015

Vikiho občasník - Javorníky, Bačkárka


Na Bačkárku míříme již poněkolikáté. Jelikož je ve výšce téměř  1000 m.n.m a bude začátek listopadu musíme být připraveni na vše tzn. auto má zimní pneu, v kufru máme řetězy a lopatu. Po celý pobyt je naštěstí naprosto fantastické počasí. Tepla, sluníčka a dalekých výhledů si užíváme dosyta.

Cestou  zastavujeme tradičně na Bílé, abychom nově prozkoumali pašeráckou stezku, prezentovanou jako dětskou ferratu.  Fajné dílko v lese mezi sjezdovkami se jim podařilo vytvořit a hlavně je zadára. To v posléze navštíveném  dětském parku se sice platí, ale vynechat ho samozřejmě nemůžeme.
 
Na Bačkárce je vše ( dětské vyžití, obsluha,  Bačkáď, Bernard atd.) při starém jak to máme rádi.

 
První výlet vede z Vranči prudkým stoupáním k horskému hotelu Portáš. Cestou se díky Hruškovic rodině seznamujeme s aplikací pro geocatching s jejíž pomocí  jednu „kešku“ nacházíme. Docela dobrá zábava, musíme si to na další výlety stáhnout. Od Portáše jdeme po hřebeni na Kohútku na vyhlášené borůvkové knedle. Ty opět nezklamaly. Všem ( i hladovým dospělým) doporučuji objednávat dětskou porci, nebo porci normální a dát si ji ve dvou. Dolů se téměř koulíme prudkou sjezdovkou. Večer je na programu relax v pekelně horké Bačkádi.
 
 

 
Na druhý výlet vyrážíme přímo z chaty. Nejprve dobýváme nejvyšší javornický vrchol  Velký Javorník, pak jdeme po hřebeni na další významný vrchol s památníkem a rozhlednou  Stratenec. Cestou plníme různé úkoly. Skřítci na nás ani tentokráte s pokladem nezapomněli. Večer relaxujeme u kulečníku a finálového zápasu ragbistů.
 
 
 
V neděli  se  zastavujeme v dětském parku v Karlovicích, v místním pivovárku a se slzou v oku opouštíme tento nádherný kraj.