sobota 1. srpna 2015

Lysohorský čtyřlístek


Kvůli jistým okolnostem měsíc před Čtyřlístkem prodávám startovné svému nejpravděpodobnějšímu parťákovi na B7 R. Kasalíkovi, pro kterého to bude zároveň první trénink po delší době. Čtyři dny před startem kupuji od borce z diskuze startovné zpět. Být u toho a nezávodit by mě prostě neskutečně sralo.
 
U snídaně v den startu žertem  žvýkám stejnou frekvencí,  jako jeden z favoritů Stano, s tím, že pokud budu dělat vše jako on, musí se úspěch dostavit. To ještě samozřejmě netuším, že se dnes po něm budu opičit ještě dalších x hodin.    

Jelikož se jedná o MČR v ultra sky runningu  nebo tak nějak je na startu slušná konkurence. Autoři projektu L+L nám hned na úvod servírují sjezdovku, no lepší než kdyby to byl až závěrečný bonbónek.  
 
Po dlouhém vlnitém úvodu, začíná první stoupání k vrcholu.  Stávám se Standovým stínem. Standa jde, jdu, běží, běžím. Nahoře máme ztrátu na čelo 10 min a jsme cca 10. Stano občerstvovačkou skoro proběhne, musím to v seběhu dohánět. Cestou dolů sbíháme favority K. Axmana a K. Vyhničku.

 
Nahoru z Krásné je i čas na pár vět se slovenským bratrem Kamilem. Před občerstvovačkou si dělám na Stana lehký náskok v domění, že zase jen proletí. Naštěstí už i on se chvíli zdržuje. Děvčata nahoře jsou skvělá, perfektní servis, na čepu mají Birela.

Dolů na Mazák probíháme kolem V.Krále, občerstvujícího se v potoce.

Žlutá z hráze ubíhá jako po másle, až se začínám bát, že jakmile mě to střelí, tak to bude totálka a DNF. Nedaleko pod vrcholem nevěřím svým očím. Před námi favorit favoritů A. Palko, který vůbec nevypadá, že by si chtěl nastoupit do našeho vláčku. Ani další vagónky P. Šindelek, L. Trtek se nepřipojují. „Vole před námi už jen Žákys,“ „Kolik má?“ „Jdeme do něho“ říkám Stanovi, který ale naštěstí zachovává klidnou hlavu.

V předposledním seběhu na snad nejdelší rovince závodu (vrstevnice pod Kykulkou) Stano zvolňuje na 10 min/km. Přesto mu nestačím a musím vystoupit z jeho stínu. Vykonává totiž potřebu za běhu, naštěstí jen malou. Pokouším se o totéž, ale nejde to a musím zastavit.
 
 
Do Korýtka ponořuji hlavu, u Veličků je to ještě OK. Kousek nad  přichází, co jsem očekával mnohem dříve. Mžitky, moták, betonové nohy prostě došlo palivo. Stanův stín mizí v nedohlednu. Vyžírám vše, co ještě zbylo v batohu, bohužel nezapíjím neb není čím a mými soupeři jsou pěší turisté důchodového věku. Kuva, já bláhový si už začínal myslet, že by to mohlo vyjít a teď je to v řiti. Sladké sračky však začínají pomalu zabírat a jakmile se u Lukšince zjevuje dar z nebes manželé Pigičenkovi nabízející kelímek coly jsem zpět ve hře.


Nahoře mezitím došel Birel a na čepu je desítka. Skvělý nápad bráchové. Ještě jeden lístek a bude dvanáctka. Naštěstí už čeká  „jen“ seběh na Armaturku. Když opouštím občerstvovačku nikde nikdo, teď už to snad nepodělám. Necelé 3 km před cílem nás čeká poslední delší stoupání. Regulovčíkovi Márovi říkám, ať mě prozvoní, až bude probíhat čtvrtý. Borec co ukončil dříve se mě ptá „jdeš do Standy?“ Cože? Standa je nablízku? No fakt, že jo. Při výběhu ze zatáčky je cca 200 m. Vím, že Standa se neotáčí, čehož využívám. Také využívám zatáček, stromů, keřů a přískoky se pomalu přibližuji. Mezitím telefon od Máry, cca 5 minut na čtvrtého supéér je to v suchu. Dlouhá rovinka, Stanova hlava najednou o 180° a já 100m za ním. „Volééé počkéj nééé“ volám na něj. On se ptá „je za tebou někdo?“, já na to „nééé“. Stano „kupodivu“ nečeká a zapíná turbo. Přepínám do pozice „džem“. Užívám si slunce, krásný singlík a především neočekávaný třetí flek. Za to, že to byla v podstatě užívačka a navíc ze slušným výsledkem vděčím svému vodiči a dnes i učiteli Stanovi !!!  

Vítěz Žákys byl neporazitelný, náskok přes 20 minut hovoří za vše. Kdo by to do toho hocha před dvěma lety řek. První holka Míša Mertová  za 7:45 v cíli  je taky pěkný nářez.

Po organizační stránce závod hodnotit nebudu, bráchové a jejich tým ví, že jsou nejlepší. Nové zázemí na Armaturce ideální, pán domácí skvělý. Možná bych jen na párty nasadil třeba něco z Beskydského pivovárku místo desítky z Radegastu.
 
VÝSLEDKY