neděle 9. prosince 2012

Vikiho občasník - víkend na horách

Běh Ráztoka – Pustevny byl před lety prvním závodem, který maminka absolvovala. Od té doby se mamka účastní pravidelně a nejinak je tomu i letos.

Cestou do Trojanovic v rádiu hlásí, že limity polétavého prachu jsou na Ostravsku místy překročeny až 10x. Jsme rádi, že jsme z toho smradu pryč. Další zpráva z rádia, že by zejména malé děti neměli v takovém mrazu vylízat ven a už vůbec ne na hory, samozřejmě nemůže způsobit , že bychom otočili zpět k domovu.

V Ráztoce je v místech kam nemůže sluce docela zima, takže i závodníci, kteří se normálně nerozklusávají tuto činnost dělají, nebo alespoň poskakují. Po startu 240-hlavého davu sedáme na lanovku a míříme vzhůru. Na Pustevnách si užíváme sluníčka. Ostrava je kdesi v dálce pod nepropustnou smogovou pokličkou. Běžci postupně dobíhají a mezi nimi i vysmátá mamka.

Cestou dolů je na lanovce pořádná kosa, takže si od dolní stanice k autu dáváme rozmrzací klus. To pravé vyhřátí a relax přichází až v bazénu hotelu Odra na Ostravici. Kousek od hotelu mají chatu Koukalovic děvčata, která mě (vč. mého dozoru) pozvala na nocleh.

V neděli se přesunujeme k Rajské boudě mrknout na start Lysacupu, trochu se projít, najíst, zabobovat.

maminka finišuje


ostravsko pod smogovou pokličkou


Viki - Magdalenka - Viki