neděle 18. srpna 2013

Vikiho občasník - Slezský maraton, Kamenná chata

Už od jara je mamka přihlášená na Slezský maratón. Bude to její první maratónský pokus. Z toho, že nikdy neběžela ani půlmaraton, nebo z toho, že ji na trase po beskydských hřebenech čeká 1800 m převýšení si vrásky nedělá. Cíl je jasný, užít si to, doběhnout v limitu 7hod a vše pokud možno bez následné návštěvy Mudr. Širokovského ( lékař, který se v minulosti už několikrát kouknul, jak to vypadá uvnitř mamčiných kolen).

Nějaký čas po mamce se na tento maratón přihlašuje i taťka, čímž vyvstává otázka „kam s ním?“ to jakože se mnou. Otázku se daří elegantně vyřešit stylem dvě mouchy jednou ranou. Babička Eva dostává k narozeninám poukaz na víkendový pobyt na Kamenné chatě. Není samozřejmě náhoda, že chata je kousek od cíle a termín pobytu se shoduje s termínem závodu.



Na akci odjíždíme den předem. V Mostech u Jablunkova nemůžeme vynechat bobovku. Ještě předtím vypouštíme aktivní důchodce na pěší výstup ke Kamenné chatě, kde se v podvečer všichni scházíme.

Hnedle ráno se maratónci odebírají na několika km sestup na start závodu do Dolní Lomné, zatímco fanklub jistí pozice na chatě. V odpoledních hodinách se fanklub přesouvá do cíle maratonu na nedalekou chatu Skalka a netrpělivě vyhlíží maminku. Jóóó už běží a jako vždycky s úsměvem. Skvělý výkon! Mamča to dává hluboko pod limit za 6 a kousek, a kromě 25 lidí co nedokončili za sebou nechává ještě 50 dalších borců. No a vůbec nejpodstatnější je, že nebude potřeba služeb výše jmenovaného lékaře.

V neděli opět vypouštíme babi s dědou na výšlap, tentokráte směr jablunkovské koupaliště Ameryka. Tamtéž se přesunujeme i my motorizovaní a společně zde relaxujeme do odpoledních hodin.