sobota 20. února 2010

Vikiho občasník - konec běžkařské sézóny

Sníh z našich oblíbených běžkařských tras mizí, navíc jsme museli strejdovi vrátit na jarní prázdniny můj koráb, takže můžu začít bilancovat. Na běžkách jsem absolvoval 9 výletů v celkové délce cca 110km. Naše oblíbené trasy byly v okolí Skřípova, Jilešovic a D.Benešova, jasnou jedničkou se stala tzv.Hrabyňská, kde byly super stopy (částečně strojově upravené), krásná příroda a málo lidí.

V souvislosti s běžkama musím zmínit dvě nepříliš veselé příhody, z kterých jsem si vzal ponaučení:

1. Pozor!!! náledí je sviňa

Při cestě do výchozího bodu našeho výletu, Jilešovic se nám to nechce objíždět přes Kozmice a proto volíme cestu přes Dobroslavice a následný sjezd serpentinama do Jilešovic. Cesta je až za Dobroslavice OK, jakmile se ale cesta začíná lámat a padat dolů začíná souvislý led. Náš vůz se mění v sáně, nekontrolovaně se blíží k Jilešovicím a vypadá to, že serpentiny projedem přímo. Taťka zkouší ruční brzdu, auto se dostává do protisměru a levým bokem brzdí o vyhrnutý sníh. Co teď? Zpět to nejde, vpřed by to i šlo ale ... Taťka jde nasadit řetězy. Při vystupování z auta se naštěstí stihne včas zachytit jinak by jsme ho asi hledali v Jilešovicích. Po těžkém boji okořeněném jadrnými výrazy se řetězy daří nasadit. Pomalu couváme až do Dobroslavic a rodičům padá kámen ze srdce.

2. Pozor!!! lidi (někteří) jsou svině

Je všední den před polednem, když v tom zvonek. "Dobrý den tady Policie ČR, vykradli vám auto". Neuvěřitelná je drzost zlodějů. Za bílého dne na celkem frekventované ulici (Alšova) rozbijou zadní sklo auta a odnesou si dvoje běžky. Můj vozík tam naštěstí nechali, ale to nejspíše jen proto, že asi netušili k čemu může takové montrum sloužit.

FOTOGALERIE>>