pátek 2. ledna 2009

Vikiho občasník - jak se budu jmenovat aneb o mě beze mě

... no ono to tak beze mě úplně nebylo, protože jsem při rozhodování o mém křestním jménu přítomen byl, stěna mamčina bříška mi, ale neumožňovala vyjádřit svůj názor.

S mamkou, taťkou, tetama a strejdama trávíme Silvestra na Radhošti v hotelu Radegast. Je 1.1. večer a tradičně se všichni schází u různých druhů nápojů v restauraci hotelu. Tématem dnešního večera je vymyslet mi nějaké jméno. Strejda Luďa je online a může na adrese krestni-jmena.cz ihned provádět prověřování počtu jedinců v ČR nosící příslušné jméno. Je jasné, že ty „různé druhy nápojů“ jsou vesměs alkoholické a proto postupem času vznikají velmi originální nápady. Bohužel někomu vylétává z úst jméno Snítilý, které si okamžitě získává velkou oblibu. Abych to vysvětlil. Snítilý je příjmení jednoho poslance, který se „proslavil“ jen tím, že při volbě prezidenta nehlasoval se svýma socanama a zásadně tak ovlivnil výsledky hlasování. Na přetřes přichází spoustu dalších jmen, jako favorité z toho vycházejí: Adam, Boris a Viktor.

Online Luďa ihned dává na stránky našeho oddílu X-air Ostrava anketu „Jak se bude jmenovat Veličkovic potomek? “ . Na výběr jsou tři výše uvedená jména no a samozřejmě nechybí Snítilý. První hlas do ankety záhy dává můj přiopilý otec a kliká na Viktor. Od té doby začíná v anketě souboj Viktor vs. Snítilý.


Výsledky ankety naštěstí o mém jménu rozhodovat nebudou, protože rodiče mají po dnešku jasno: budu VIKTOR. Proč rozhodli, že Viktor?

Adam ... se jim líbí, ale máme jednoho „čerstvého“ v rodině a druhý je na cestě, navíc je teď „in“ a bude jich hodně

Boris ... moc jich není, ani žádného neoblíbeného známého s tímto jménem rodiče neznají, zní prý ale hodně Rusky

Viktor ... není a zřejmě ani v budoucnu jich moc nebude ( v ČR cca 11 tis.), Viktor Velička zní celkem v poho ( né jako třeba jména, kdy se asi chtěli rodiče pomstít - Kevin Plánička, Mercedes Lakatošová)
Svátek budu mít 28. července a o mém jméně se v lit. píše: Jen málo které jméno má tak jasný původ jako právě toto. Jedná se o mužské křestní jméno, které vzniklo z latinského victor, neboli vítěz. Varianty Viktorián a Viktorian jsou původem odvozená přídavná jména, a proto se vykládají jako ""vítězův"". Uvedené jméno je oblíbené po celém světě, ale v každé zemi se píše a zní trochu jinak: slovensky Viktor, Viktorín, Viktorián, polsky Wiktor, Wiktoryn, rusky Viktor, Viktorij, srbocharvátsky, norsky, švédsky, německy Viktor, maďarsky Viktor, Victor, Victorius, Gyözö, rumunsky, francouzsky, španělsky, holandsky, dánsky, anglicky Victor, italsky Vittore, Vittorio, portugalsky Vitorio, finsky Viktori. "