sobota 26. srpna 2023

novinky konValinky - Rychleby


Ve čtvrtek odpo necháváme auto na okraji Javorníku. Po červené míříme ke Kamennému mostu, kde se čacháme v Hoštickém potoku. Cesta hodně prudce stoupá až k nádherné vyhlídce Vysoký kámen. Navečer jsme v dnešním cíli na Borůvkové hoře. Ač je tu ohniště, které zcela zjevně před pár dny hořelo, jsou všude cedulky zákaz rozdělávání ohně. Syrové špekáčky by nebyly moc chutnou večeří, proto děláme  mini ohýnek a bleskem je opékáme. Další zákaz, že se na rozhlednu nesmí chodit za tmy neporušujeme, protože tam stoupáme ještě za šera. Vychutnáváme si západ slunce a uleháme. V noci cítíme jak vítr s rozhlednou trochu kymácí, mořská nemoc ale nenastává.


Druhý den pokračujeme, krásnou hraniční hřebenovkou na přechod Travná, kde v nedaleké stylové hospodě Celnice plníme žaludky. Po zelené pokračujeme přes Čertovy kazatelny do Račího údolí. V cukrošce nádherné Tančírny se potkáváme se strejdou Rudou, Bertíkem a taky taťkou, který se odpojil, aby vyzvedl auto v Javorníku. Večer trávíme v nedaleké restauraci, kde poznáváme velmi zajímaveho člověka, který je tu taky s dětmi na čundru. Radim zachraňuje odrůdy starých ovocných stromů a sám jich tisíce vysadil. Už za tmy pak rozbalujeme spaní v nedalekém přístřešku. Spát ale ještě zdaleka nejdeme. Kousek od Tančírny jsou totiž dvě kešky. Po jejich nalezení stezka odvahy pokračuje na Čertovy kazatelny, což představuje překonání stoupání s 20 serpentýnami.



Předpovědi věstí, že další noc má nastat peklo proto je jasné, že ji strávíme doma. O výlet se ale samozřejmě nemůžeme ochudit. Auto necháváme u žst Lipová lázně - jeskyně. Hrabeme se na skalnatou vyhlídku Medvědí kámen a odtud na Studniční vrch. Cestou pijeme z každého pramene, který potkáme a že jich v okolí lázní Jeseník je. V lázních plníme břicho a poté si užíváme suprovních dětských hřišť zatímco se taťkové vracejí pro auta. Cestou domů jako obvykle nevynecháváme aquoš v Bruntále.  


FOTOGALERIE