pátek 5. srpna 2016

Vikiho občasník - příměstský tábor

Vím, že naši by mě nejradši dali na tábor nepříměstský tzn. že bych se jim na noc nevracel, s čímž však zásadně nesouhlasím. Příměstský tábor a ještě s kámoši to beru. Děvčata z "Agličtiny s úsměvem" pro nás připravují bohatý program a týden ubíhá jako voda.



Úryvek z táborového deníčku:
Jsme v polovině našeho táborového setkávání. Dnešní den bude ve znamení objevování, poznávání a soutěžení. Nikdo nic netuší, ale všichni se těší. Na co? Však uvidíte, to je přece překvapení! J

Ráno nás opět čeká ranní kruh s písničkou Hello, zopakování pravidel chování na táboře a „předpověď“ počasí s Monkeyem.

Skládáme obrázky i slova, a už to vidíme – dneska přijde vodník… anebo my přijdeme za ním? J

Děti se seznamují se slovní zásobou: mill, tree, bark, trunk, branches, root, flowers, herbs, waterman, gold bag,…

Malé děti s Péťou skládají kytičky, procvičují si na nich barvy. Velké děti skládají indicie – co nás dnes čeká? Umíme to říct také anglicky? Obě skupinky poté tvoří velký strom, který si anglicky pojmenují, řeknou si, jaké mají jednotlivé části význam. Tolik učení! Chtělo by to odměnu! Veliký mlýn plný otázek, to je ono! A už se roztáčí kouzelné kolo, mele pšeničné zrno a úkoly vypadávají. Vodník by byl rád, kdyby viděl, jak hezky to dětem jde, ale kde ho máme? Pořád se ještě neobjevil… Ještě před svačinkou si zpracujeme pracovní list, který nám pomůže uchovat si nová slovíčka v paměti.

Doplníme pití a vyrážíme ven. Už víme, že mlynářům hodně pomáhají koně, takže i děti se snaží alespoň ty papírové osedlat, a vyjíždějí zdolávat překážky. V sedle se drží statečně. Nesmí chybět rybolov, vodníkovi se děti pletou do řemesla a tahají jednu rybku za druhou.

Umýt ruce, napít se a rychle na oběd. Přírodní řízek a brambory, brokolicová polévka a nektarinky, to by mohlo stačit na posilněnou na naši výpravu za vodníkem. 

Na odpolední výlet se připravujeme zodpovědně – batůžky, pláštěnky, kontrola kšiltovek a lahví s pitím, svačinky s sebou, lékárnička, deky. Jdeme cestou necestou do Třebovického parku. Proč? Některé děti tuší, některé si užívají příjemné letní procházky.

Po posilnění se svačinkou se rozdělíme na malé a velké – malí si procvičují anglická slovíčka na pexesu, postřeh při hodu pytlíkem a koulí na žebřík, pokoušejí své štěstí v rybolovu a skáčou v mlynářských pytlích.

Velcí jdou jako první statečně zdolávat stezku k vodníkovi značenou zelenými fáborky. Zastavují se na stanovištích, na kterých musí splnit 10 anglických úkolů napsaných na zlaté šupince. 

Hurááá, poslední, 10. úkol – „Where is the gold bag?“ Děti pátrají, pátrají, až místo „gold bag“ vypátrají „waterman“ – vodníka, nebo spíš vodnici J. Kde je taška? Vodnice na ní sedí a nedá a nedá…J Nakonec se slituje a rozdá dětem sladkou odměnu. Ta je ale hodná! Řekneme „thank you“ a jdeme si odpočinout ke hrám a na deku.

A na řadě jsou malé děti… Vodnici samozřejmě také objeví - jsou to děti šikovné! J V 15:15 odcházíme zpátky směr Kaštánek, cesta je dlouhá. Další den je za námi a my se těšíme, co nám přinese zítřek. J