neděle 11. prosince 2022

novinky konValinky - po stopách Yetiho

 Letos jsme změnili cíl na srub u Kamenné chaty. Druhou změnou bylo, že jsme nechali plecháče doma a jeli nejprve vlakem do Jablunkova a pak busem do Horní Lomné. Výpravu zahajujeme koulovačkou, páč radost z prvního sněhu je veliká. Ve sněhu po kolena mimo turistické značky stoupáme na Muřínkův vrch. Cestou je pár samot, kde mají ve vyběhu koníky a kravky. Na Muřínkově vrchu ještě doutná oheň, tož mu trošku pomáháme a děláme pauzu. I tak je ale po chvilce celkem kosa a musíme dál, tentokrát už po značce. Velký Polom je místo s magickou atmosférou. Nechali tam totiž osudu kůrovcem sežrané stromy, což není obvyklé, ale je to svým způsobem krásné, obvlášť když je to umocněno mlhou. Z Polomu už jen mírný sjezdík k chatě. U chaty si naplno užíváme sněhu. Taťka se strejdou Márou nám staví veliké iglů, čímž se částečně vyhýbají smršti Tatranského čaje, probíhající uvnitř chaty. Padá tma a my malí se přesunujeme do dětského koutku chaty. Taťkové se účastní soutěže o nej guláš. Né že by něco kuchtili,  jen ochutnávají a hodnotí z deseti gulášů, které přinesli soutěžící. Nechybí ani stezka odvahy. Yety zanechal boby hluboko v lese a pokračoval na Velký Polom. Naším úkolem je mu z nich štípnout sněhové koule. Já s Julčou to zvládáme v poho, kluci tak úplně né 😱 . Když pak u chaty sněhové koule půlíme je uvnitř každé z nich kinder vajíčko. Večer je fotbalový zápas Francie na MS, který jejich velký fanda Viki, Péťa a ještě "pojízdní" tatínci sledují v hospodě na iPadu. Později večer už jsme všichni na srubu, kde divoký večírek pokračuje.

Ráno divně vypadající tatínci chaoticky pobíhají po srubu, hledají věci a balí. Nakonec všichni hledají mobil strejdy Kapise, nikoliv uvnitř, ale venku ve sněhu. Bohužel se ho najít nedaří a tak velíme k ústupu do Mostů u Jablunkova na vlak.  

P.S. mobil strejdy se nakonec po několika týdnech našel. Strejda si vzal v práci volno a udělal si výlet na chatu. A světe div se, mobil ve sněhu přežil a funguje, čili má teď strejda služební mobily dva 😝 

FOTOGALERIE