středa 12. srpna 2020

novinky konValinky - Čenkovice

 Po roce opět vyrážíme na pár dní s rodinkou tedy Magdy. Čenkovice jsou vesnička v přírodním parku Suchý vrch-Buková hora nacházejícím se mezi Králickým Sněžníkem a Orlickými horami. Naše chajda je na jejím konci, kousek pod Bukovou horou s dalekým výhledem do okolí.

V den příjezdu dáváme pohodový výlet na Suchý vrch. Naši vzpomínají jak to zde krosili s kočárkem v roce 2009 s půlročním bráškou a jak se v bufetě u rozhledny občerstvovali smažákem na plastovém podnosu. Tehdy se Kramářova chata rekonstruovala. Dílo bylo v roce 2012 dokončeno a my jsme si dnes mohli v této stylové chatě pochutnat na dobrém žvanci.

Další den si dáváme tak trochu očistec. Výstup na Králický Sněžník ze Stříbrnic je sice dlouhý jen nějakých 6 km, ale během nich třeba nastoupat více než 800 výškových metrů a to se v tom panujícím teplu bez nějaké té  "kapky" potu neobejde.  

Další den si ordinujeme pohodičku. Překrásnou přírodou po úzkých silničkách se přesunujeme na začátek Orlických hor do přírodního parku Zemská brána. Zde nejdříve koupačka v Divoké orlici, výlet jejím malebným údolím, na otočce ještě lepší koupačka, relax na "pláži" a skoro stejnou cestou zpět.